zaterdag 25 april 2015

Hoe één moment...

Gisteravond, na een lekker gebakken visje met patat, om 19.00 gestart met 7 schepen. Voorspoedig op weg via de Afsluitdijk naar Harlingen. De rest van de vloot ging diverse kanten op, geen idee waarheen.
Langs de Afsluitdijk is het blijkbaar wat ondiep aan het worden, ploegend door het slib kwamen we bijna tot stilstand. Zo ook de HL93, die echt vast kwam te zitten. Geen idee of ze los zijn gekomen, ik ging te kooi. Rond 23.30 haven van Harlingen aangedaan en weer op weg naar Ameland. Langs de Pollendam varend begonnen aan de nachtwacht. Behoorlijk windje, 4-5 uit ZW, volle gang. Leuk navigeren met al die verlichte tonnen. Veel uitkijk houden, van ton naar ton, bruisend water en lichtgevende algen. De maan komt ook nog even door de wolken en de sterrenhemel is fantastisch. Onder Terschelling door naar de Noord Meep, en dan het Oosterom. Dat was het plan.
Helaas, tijdens een mislukte gijp in de Noord Meep glipt de schoot uit ieders handen. Het grootzeil, en dus de giek, belandt aan de verkeerde kant van de mast. De lummelbout is krom. Wikken en wegen, wat nu. De keus valt, na lang aarzelen, op terug gaan naar Terschelling op de motor en daar bij daglicht de schade te bekijken. Gevloek te over. En iedereen blij dat er niemand gewond is bij dit incident. Instructies om de schoot los te laten als het fout gaat zijn goed opgevolgd.
De haven van Terschelling binnen varend, valt Riekus overboord. Stom ongelukje wat iedereen had kunnen gebeuren. Snel weer binnen gehaald (gelukkig), aangelegd en even delibereren. Nachtwacht te kooi, vroege wacht blijft wakker en buiten in de regen. Behalve Cor, die het laatste matras inpikt en ook gaat slapen.

Inmiddels 10.00, geen reparatiebedrijf lokaal kunnen vinden. Na bekijken van de schade besloten dat het verantwoord is met dubbel rif ruime koersen te varen. Omdat we de motor gebruikt hebben, liggen we toch al uit de wedstrijd. Besloten er dan maar een mooi weekend van te maken. Op naar Ameland! No worries!

2 opmerkingen:

  1. Wat een pech!, Gelukkig goed afgelopen.
    Geniet van de komende dagen.
    Blijf positief

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Kom op! Laat je niet de wind uit de zeilen nemen en zet de strijd voort: jullie hebben toch geen voordeel behaald met dit motorgebruik? Zijn jullie nog westzuidwest van Ameland of is het eiland al in/uit zicht?

    BeantwoordenVerwijderen